Vegan citroentaartjes
Er is niets dat meer bij deze zomerse temperaturen past dan deze heerlijke friszure citroentaartjes. Oké behalve ijsjes dan. En iced koffietjes. En BBQ. 😉
Ik maakte een aantal mini citroentaartjes maar je kan er evengoed 1 grote van maken. Het deeg is trouwens super veelzijdig. De amandelen geven het een lichte nootsmaak die heel goed past bij deze citroenvulling maar evengoed bij kokos-slagroom, chocoladeganache, soyayoghurt en fruit of frambozen chia-confituur.
De lemoncurd bewaard in een afgesloten bokaaltje nog een week in de koelkast. Dus moest je wat te veel hebben gemaakt dan kan je hem als topping bij de yoghurt eten, bij een ijsje of zo op zichzelf met een lepeltje uit de pot.
Wat heb je nodig voor deze citroen taartjes?
- 55gr haver
- 45gr blanke amandelen
- 1/4tl zout
- 50ml kokosolie
- 35ml agave
voor de lemon curd:
- 120ml citroensap, ongeveer 4 citroenen
- 400 ml kokosmelk (1 blik)
- 1o0gr suiker of agavesiroop naar smaak (begin met 50ml)
- 2 el puddingpoeder of tapiocazetmeel of maïzena (voor de binding) en snuif kurkuma (voor de kleur)
- optioneel 2 tl zeste (gebruik dan wel zeker biocitroenen)
Hoe maak je deze citroentaartjes?
- Doe de haver en amandelen in een foodprocessor en maal fijn
- Voeg de kokosolie, agave en zout toe en blend nogmaals tot er een plakkerige deeg ontstaat. Voeg indien nodig nog 1 lepeltje water toe om het beter te doen kleven.
- Rol het deeg (tussen twee bakpapiertjes) heel dun uit en bekleed er de taartvorm(pjes) mee
- Bak 15 minuten in een voorverwarmde oven aan 180°C of tot ze goudbruin zijn
- Maak ondertussen de vulling door de kokosroom, kurkuma (en zeste) in een pannetje op te warmen
- Meng het citroensap met puddingpoeder of tapiocazetmeel en voeg al roerend toe aan de kokosroom
- Warm zachtjes op tot dat de curd begint in te dikken
- Proef en voeg indien nodig extra suiker of citroensap toe
- Haal van het vuur en laat al roerend even afkoelen
- Vul de taartbodems en laat volledig opstijven in de koelkast