Vegan wafels

Vegan wafels

Moeilijk om te geloven dat ik als tiener mijn ontbijt zo vaak mogelijk oversloeg want momenteel is het denk ik mijn favoriete maaltijd van de dag. Zeker op van die trage ochtenden waarop er tijd is om lekker traag en lui de tafel te vullen met pannenkoeken, vers fruit, vers brood van de bakker, smoothies of deze wafels. Aangezien echte brusselse wafels voornamelijk bestaan uit boter, melk en eieren was ik lang sceptisch over een plantaardige versie. Toch vroeg ik onlangs aan mijn mama of ik haar wafelijzer eens mocht lenen en ging ik met wat receptjes aan de slag. Ondertussen ben ik helemaal overtuigd: deze wafels zijn luchtig, crispy en toch niet ongezond. Perfecte zondagochtend ontbijtje dus.

Wat heb je nodig voor deze wafels?

  • 350gr haverbloem (of bloem naar keuze)
  • 1 kl bakpoeder (+-10gram)
  • snuifje zout
  • 400ml melk
  • 280gr appelmoes
  • 1 el (kokos)olie + beetje extra om wafelijzer in te vetten

TIP: haverbloem kan je gemakkelijk zelf maken door haver fijn te blenden. Gebruik instant haver voor het fijnste resultaat. Geen haver in huis? Dan kan je ook andere bloem gebruiken.

Hoe maak je deze plantaardige wafels?

  1. Meng bloem, bakpoeder en zout en roer er daarna de melk, appelmoes en olie door en laat het deeg tien minuutjes rusten
  2. Vet het wafelijzer goed in met wat zonnebloem- of kokosolie
  3. Laat het wafelijzer goed warm worden (als het niet door en door warm is dan koelt het door het koude deeg te snel af waardoor de wafels aan je ijzer zullen kleven)
  4. Schep een pollepel deeg in het wafelijzer en bak aan twee kanten totdat de wafels crispy en goudbruin zijn.
  5. Eet ze zo snel mogelijk op want vers uit het wafelijzer zijn ze het lekkerste. eens ze afgekoeld zijn kunnen ze een beetje taai worden.

3 Comments

  • Lieselot says:

    Wat een service!! 😉 Ze zien er heerlijk uit!! Gaan we sowieso snel proberen.
    mag ik enkel nog vragen welke melk jij gebruikte voor dit receptje?
    Dankjewel!!

  • Sarah says:

    Benieuwd wat je over de wafel gedrizzeld hebt? Witte en goudbruine vloeistof? En hoe maakte die? Thanks!!

    • Elisabeth says:

      kokosyoghurt van alpro en 100%pindakaas van de AH; die is zo lekker lopend en perfect om ergens over te drizzelen 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *