Plantaardige voeding heeft vele voordelen, maar het is niet zaligmakend. De ecologische voetafdruk van producten zoals cashewnoten, avocado’s, koffie en chocolade swingt soms echt de pan uit. Onze voorkeur gaat daarom altijd uit naar seizoensgebonden en lokale producten. Zo zul je in dit boek regelmatig tips vinden om de gerechten aan te passen afhankelijk van wat je nog in huis hebt of van wat er in het seizoen is. De voordelen van seizoensgebonden te eten zijn niet op één hand te tellen. In de eerste plaats is het duurzamer: minder nood aan serres en verwarming/verlichting, minder hydrocultuur en minder transport. Door aardbeien en tomaten te eten wanneer ze hier ter plaatse rijp zijn, spaar je heel wat kilometers uit. Hierdoor zijn ze vaak ook lekkerder. Doordat het fruit en de groenten geen hele weg moeten afleggen tussen veld en mond kan het langer rijpen aan de plant, wat de smaak natuurlijk alleen maar ten goede komt.
Door seizoensgebonden te eten kun je ook flink wat besparen. Geen lijstje van producten per seizoen bij de hand? Let dan op de prijs. Watermeloenen, bijvoorbeeld, zijn een stuk goedkoper in de zomer dan in de winter. Op de markt of in de supermarkt zul je zien dat seizoensproducten vaak minder duur zijn dan tijdens de rest van het jaar. Ten slotte dwingt eten volgens de seizoenen je om creatiever te worden en zo kun je echt uitkijken naar het pompoenseizoen en daarna weer naar dat van de kersen. Hieronder vind je een beknopt overzicht:
Winter. Qua fruit is het eigenlijk héél simpel. Vooral appel en peer. Aan te vullen met ingelegd of ingevroren fruit. Ter afwisseling kun je ook vruchten eten die in zuidelijke landen worden geteeld. Denk dan aan banaan, citroen, kiwi, mandarijn, mango, pompelmoes en sinaasappel. Ook deze producten zijn seizoensgebonden. Als je sinaasappelen in de zomer koopt, dan zullen die eerder uit Zuid-Amerika komen. En dat scheelt heel wat met de Spaanse sinaasappelen in de winter. In de groenteafdeling is er gelukkig nog iets meer keuze: aardappel, aardpeer, knolselder en groene selder, alle soorten kolen, schorseneer, paddenstoelen, pompoen, verschillende knolgroenten zoals pastinaak, wortel, bieten en rapen, maar ook spruitjes, witlof, prei, ui en veldsla.
Lente. Na een hele winter appelen met peren vergelijken is het tegen het einde van de lente eindelijk zover: aardbeien! En ook rabarber is nu op zijn best. Ook qua groenten is er weer wat nieuws in het verschiet. Asperges, doperwtjes, sla, bloemkool, tuinkers vullen de winterse wortelen, bieten en kolen aan.
Zomer. Dit is het seizoen van de overvloed: aardbeien, abrikozen, perziken, kersen, frambozen, meloenen, bessen… En ook in de groenteafdeling is het feest: tomaat, venkel, courgette, aubergine, sla, komkommer en broccoli…
Herfst. Appels en peren zijn nu oogstbaar, maar ook druiven, pompelmoezen, nectarines, meloenen en mandarijnen zijn nog gemakkelijk te vinden. Boerenkool, mais, pompoenen, schorseneren en spruiten maken hun intrede.