Vegan broodbeleg
Maar wat kan je dan nog op je brood eten?
Geen idee hoe vaak ik die vraag al heb gehoord de voorbije jaren. Maar 1 ding staat vast: het is niet omdat ik salami, eiersla en kaas uit mijn menu heb geschrapt dat ik enkel nog droog brood kan eten. Misschien zelfs in tegendeel. Van zodra je je een beetje los hebt gewerkt van het traditionele broodbeleg, is er net extra ruimte om te experimenteren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een sneetje bio notenbrood met perensiroop, tuinkers, rode biet, peer, gedroogde vijg en stukjes walnoot? Maar natuurlijk hoeft het niet altijd zo ingewikkeld te zijn. Je kan behoorlijk wat dingen gewoon in de supermarkt vinden die helemaal plantaardig zijn.
- SPECULAASPASTA : Net zoals de meeste speculaasjes is ook speculaaspasta (oa die van lotus en van Lidl) zo goed als altijd vegan.
- PURE CHOCO: De gewone choco bevat meestal melk(poeder) maar de pure zijn meestal helemaal plantaardig. Zo keek ik eens naar de ingrediëntenlijst van Boerinneke Marino puur, AH pure chocopasta, Kwatta chocoladepasta puur, New tree pure choco.. en hierbij zit je allemaal goed. Toch op het vlak van plantaardigheid. Als je kijkt naar percentage échte chocolade, calorieën en smaak komt die van new tree goed uit de testen. Maar natuurlijk kan je ook zelf choco maken, een recept hiervoor vind je hier.
- SCRAMBLED TOFU: Een basic pak tofu tover je in een handomdraai om tot een vegan roer-ei. Het recept zal ik zo snel mogelijk op mijn blog zetten maar eigenlijk komt het hier op neer: warm wat olie op in een pan, knijp een pak stevige tofu in kleine stukjes en bak dit een 5-tal minuutjes, breng ondertussen op smaak met flink wat zout&peper en een beetje kurkuma voor de kleur. Kortom: bijna gemakkelijker dan een eitje breken, toch?
- CONFITUUR: confituur is in alle mogelijke smaken en kleuren en texturen te vinden. van gember, over ananas tot de vertrouwde aardbeienconfituur: allemaal plantaardig. Heb je liever iets minder suiker? Probeer dan eens compote.: deze hebben een lager suikergehalte en bevatten meer fruit. Hierdoor blijven ze wel minder lang houdbaar en zijn ze sappiger waardoor ze niet ideaal zijn om mee te nemen in de brooddoos maar als topping voor rijstwafels of toast is compote ideaal.
- NOTENBOTER: Denk dan aan pindakaas, cashewpasta, tahin, amandelboter.. al dan niet met wat plakjes banaan of een beetje agavesiroop erbij.. Ik ben zo ‘n grote notenboter fan dat ik mezelf vaak betrap op gewoon met een lepel een halve pot leeg te happen. Woepsie 🙂
- HUMMUS: een blik kikkererwten, wat citroensap, zout, komijn, tahin, een scheutje olijfolie en een mixer; meer heb je niet nodig om in een handomdraai een lekkere hummus te maken. En als je de basic te saai begint te vinden kan je naat hartelust experimenteren met andere smaakjes toe te voegen. Currypoeder, sambal, rode biet, mango,.. alles kan. Heb je zelf geen zin om aan de slag te gaan in de keuken dan vind je evenzoveel hummus varianten in de koeling van de supermarkt. Deze van op de foto komt uit de lidl.
- GUACAMOLE: Nog zo eentje die je gemakkelijk zelf maakt maar ondertussen ook in zo wat elke supermarkt kan vinden: guacamole. Of maak het jezelf nog gemakkelijker en leg gewoon wat sneetjes avocado met wat peper en zout op je boterham. Boordevol goede vetten dus gezond én vullend. Instagram is er terecht dol op.
- PURE CHOCOLADE HAGELSLAG: Net zoals de pure chocopasta zijn ook de pure muizestrontjes volledig plantaardig. Natuurlijk kan je deze hagelslag sober eten met wat margarine of kokosolie (als lijm want anders valt alles er meteen uit) maar nog lekkerder is het in combinatie met een dikke laag pindakaas. Zo lijkt het net alsof je een snickers eet!
- LUIKSE SIROOP: Luikse siroop is gemaakt van peren, appels en suiker. Maar ondertussen zijn er ook veel suikervrije varianten op de markt. Laatst ontdekte ik in de AH dadelsiroop, een ietwat vloeibare siroop die naar pannenkoekensiroop smaakt en uit 100% dadels bestaat. Ik heb hem nog niet op mijn brood getest maar hij is heerlijk op havermout of als zoete basis voor saladedressings.
- VEGAN KAAS: Oké, ik geef toe dat je nog niet in elke supermarkt vegan kaas kan vinden maar als je af en toe eens in de buurt bent van de bio-winkel vind ik deze kaas van wilmersburger de moeite waard om eens uit te testen. Misschien niet helemaal overtuigd als je hem gewoon zo uit het pakje proeft? Maak er dan eens een croque monsieur mee, dan zal je wel anders piepen.
- MARGARINE: Heel veel mensen beginnen met boter of margarine op hun boterham voordat ze er nog iets anders op doen. First things first. Maar niet in mijn geval. Ik ben nooit fan geweest van boter op mijn brood, dus ik moest het ook niet missen toen ik vegan werd. Ondertussen zijn er genoeg plantaardige boter-varianten op de markt voor degenen die hier wel van houden.
- GROENTESPREADS: Zowel de tomaten, paprika, spinazie als de pompoenspread van zonnatura is volledig plantaardig. Je vind ze oa. in de Albert Heyn. Over de AH gesproken: in de koelafdeling hebben ze daar nu ook verse groentespreads op basis van onder andere rode bietjes, bloemkool-paddenstoel en doperwt-munt.
- TARTEX: heb je het toch liever iets steviger dan een groentespread? Dan is tartex misschien wel iets voor jou. Misschien ook niet meteen in elke supermarkt te vinden, maar de meeste potjes blijven ongeopend zelfs uit de koelkast lang goed waardoor je altijd een voorraadje in huis kan halen. Mijn favoriete is deze mexican style paté, maar er zijn tartexen in 100 verschillende smaken en kleuren.
- GEROOKTE TOFU: Jammer genoeg bevatten de meeste vegetarische boterhammenworsten of veggie salami’s (en burgers trouwens ook) nog ei of melk. Hopelijk beseffen de fabrikanten snel dat ze hierdoor een snel stijgend marktsegment van veganisten mislopen en passen ze de recepten aan. In tussentijd kan je wel heerlijk smullen van oa de gerookte tofu van taifun (of die van viani, dat is eigenlijk mijn favoriet, maar die vind ik niet meer in onze plaatselijke biowinkel). Over tofu bestaat nog steeds het misverstand dat die altijd flets en smakeloos is, maar deze tofu’s bewijzen het tegendeel: stevig van structuur, en sterk van smaak. Ik hou enorm van de gerookte tofu met sesam en van de tofu rosso. Lekker om gewoon zo te eten, op een salade, of in sneetjes tussen een boterham.
- TAPENADES: tapenades van olijven, gedroogde tomaten, aubergines.. zijn zo goed als altijd helemaal vegan. Let wel op dat er geen ansjovis of kaas in zit. Deze van op de foto komt uit de aldi.
- CHAMPIGNONS A LA GREQUE: Een klassieker onder de brood-salades. Eentje waarbij zelfs onze ouders niet raar zouden opkijken. En toch helemaal plantaardig. Gemakkelijk terug te vinden in de versafdeling van de supermarkt en volgens mijn goede vriend google ook simpel om zelf te maken.
- GROENTEPATE: Groentepaté, kabouterpaté, notenpaté.. In de bio-afdeling van je supermarkten hebben ze meestal nog wel een aantal leuke verrassingen. Het potje van de foto komt uit de colruyt. Maar waar ik eigenlijk echt reuzefan van ben is de Faux gras, een vegan variant op foie gras die je rond de kerstperiode in de meeste supermarkten kan vinden. Ik vind die heerlijk op een toastje met wat uienconfituur. Of gewoon zo met de lepel. Stiekem sla ik echt vaak het brood over en eet ik het broodbeleg gewoon rechtstreeks uit de pot.
- RESTJES VAN DE DAG ER VOOR: Nog wat baba ganoush, dahl, een stuk veggieburger, wat gegrilde groenten of een restje salade? Mix & Match. Niets beter dan wat koelkast-improvisatie!
Wat eten jullie meestal op jullie brood? Aarzel niet om het lijstje verder aan te vullen!
8 Comments
Die Tartex kende ik nog niet!
Wat de choco betreft: ik probeer het graag een beetje gezond te houden, dus maak ik voor mijn dochter bijna wekelijks zelfs choco. Ik maal wel een grote voorraad hazelnoten ineens, en dan per week gewoon water/ahorn/cacao doorroeren en hups, je hebt choco voor een paar dagen klaar. Recept: http://deluievegetarier.com/hazelnootpasta/
Leuke blog heb je, Ann!
Ik maak ook regelmatig zelf choco. Mijn receptje vind je hier: http://www.plantbased.be/sweet/zelfgemaakte-choco/
Maar ik ga zeker ook jouw versie eens testen!
Als nieuwbakken veganist heb ik nu smakelijke alternatieven voor het traditionele kaas, ei, hesp beleg. Waarvoor dank.
Jam is niet veganistisch!
Geleermiddel – Webdefinities
Gelatine is een eiwitproduct dat wordt bereid door gedeeltelijke hydrolyse van collageen. Collageen is een eiwit dat voorkomt in bindweefsels van zoogdieren. Om deze reden onthouden vegetariërs en veganisten zich vaak van producten waar gelatine in voorkomt.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Geleermiddel
Hey Ilona,
Gelatine is inderdaad niet plantaardig. Gelukkig is de meeste confituur (voor zover ik weet alle) gebonden door pectine, een stof afkomstig uit oa. de pitjes van appels, en flink veel suiker waardoor deze wel geschikt is voor veganisten.
Snoepjes en jelly’s daarentegen bevatten heel vaak wel gelatine, gelukkig komen er hiervoor steeds meer plantaardige alternatieven op de markt.
Hello! Is Van gilse origonale schenkstroop vegan? Thank you! :))
Op de ingredientenlijst staat er dat ie enkel suikerstroop bevat. Dus is hij inderdaad vegan 🙂
dankjewel