Amandelkoekjes

Amandelkoekjes

Ik maak regelmatig zelf amandelmelk. Super simpel: je gooit wat geweekte amandelnoten, water, een snuf zout en wat smaakmakers zoals dadels, ahorn, kaneel, vanille, cacao, kurkuma, matcha.. in een blender, even zeven en klaar is kees. Wat je overhoudt is een lekker verse amandelmelk en een bergje amandelpulp waar ik nooit goed van wist wat ik er mee moest aanvangen. Tot nu dus. Hiervoor mengde ik het pulp af en toe door mijn havermout of maakte ik er een notige granola mee maar deze koekjes zijn veruit de lekkerste manier om het amandelpulp te verwerken! 🙂

Het recept is geïnspireerd door deze vegan kerstkoekjes van De Groene Meisjes. Ik verving de appelmoes door amandelpulp en doopte ze om tot paaskoekjes! Gezellig om mee te nemen op paasbezoek bij de bomma dit weekend of als je gaatjes in de koekjes voorziet kan je ze met een touwtje in de paasboom hangen of ze verstoppen als plantaardig alternatief op de paaseieren. 🙂 Ik versierde deze koekjes met een heel basic glazuur van poedersuiker en een klein beetje water maar je kan ze nog feestelijker maken door het glazuur te kleuren met kurkuma, matcha, rode biet of acai poeder.

a

a

Wat heb je nodig voor deze vegan amandelkoekjes?

  • 120 gram kokosolie, hard, in stukjes gesneden
  • 150 gram suiker (ik gebruikte een mengeling van rietsuiker en kinnekessuiker maar je kan ook palmsuiker of oersuiker gebruiken)
  • pulp van 1 liter amandelmelk zo goed mogelijk uitgeperst of 100 gr amandelmeel
  • 260 gram speltbloem (of een ander soort bloem)
  • 1/2 eetlepel maizena of arrowroot
  • anderhalve theelepel bakpoeder
  • snuif zout
  • 1 theelepel plantaardige melk (als je amandelpulp nog redelijk vochtig is kan het zijn dat je deze niet nodig hebt)
  • optioneel: 1/2 koffielepel vanillepoeder (ik heb 1/4 stokje mee in de foodprocessor gegooid)

frosting:

  • 50 gram poedersuiker
  • 1 koffielepel water of vanille-extract

Hoe maak je deze koekjes?

  1. Mix de kokosolie met de suiker in een foodprocessor of blender
  2. Voeg de amandelpulp (en vanille stokje) toe en mix nog eens
  3. Doe de andere ingrediënten erbij en mix of kneed tot er homogeen deeg ontstaat
  4. Leg de deegbal 10 minuten in de koelkast
  5. Rol het deeg uit (dit gaat extra gemakkelijk tussen twee vellen bakpapier)
  6. Gebruik uitsteek vormpjes om koekjes te maken
  7. Bak alle koekjes goudbruin in een oven van 180°C (ongeveer 9minuten)
  8. Maak de icing door de poedersuiker te mengen met het water. Het mag niet te lopend zijn maar wel smeerbaar.
  9. Doe de icing in een diepvrieszakje en knip er een klein hoekje af zodat je het als spuitzakje kan gebruiken

Ik kijk er zo hard naar uit om over een paar jaar samen met mijn dochtertje koekjes te kunnen bakken. In afwachting dat Nala oud genoeg is om samen de keuken in te duiken, kreeg ik deze keer hulp van mijn buurmeisje Lena. Zij heeft met de frosting ‘vrolijk pasen’ op de koekjes geschreven.

Maken jullie ook soms zelf notenmelk? Wat doen jullie dan met de pulp? Weggooien is zonde, toch?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *