Appel&kersen crumble
Mijn lief eet graag ijsjes. Hij eet zo graag ijsjes dat hij al eens ijs etend werd vermeld in een gedicht van Roos Rebergen.
hij houdt van ijsjes
mannen en ijsjes vind ik geen gezicht
maar hij kan het hebben
als we ergens aten mocht ik niet hetzelfde bestellen
dat mocht wel maar dan bestelde hij iets anders
we houden allebei van eieren
al heeft hij nu wel een veganistische vriendin
die kiwi’s en ananassen op de foto zet
maar daar wordt niet om gelachen
(…)
Ijsjes en eieren dus. Die omeletten werden al gauw scambled tofu en plantaardige pannenkoeken konden hem vanaf de eerste hap ook overtuigen maar vegan ijs bleef lang moeilijk. Toegegeven de eerste soya-varianten smaakten vooral naar soya en waren een beetje suffig. Maar gelukkig zijn we nu toe aan een nieuwe generatie plantaardig ijs. Vorige zomer lag er overal al soya-ijs van ijsboereke in de winkels en sinds dit jaar heeft ook Ola een vegan versie op de markt. De swedish glace is er in verschillende smaken maar tot nu toe vond ik bijna enkel die met vanille (ik zag ze al liggen bij colruyt, carrefour en delhaize). En eerlijk is eerlijk: winnaar! Lekker romig, luchtig en smeuïg. Dit ijs moet volgens ons niet langer onder doen voor old school koe-melk ijs.
En wat past er nu beter bij een ijsje dan een warme fruitige crumble? Sinds ik vorige week op instagram een foto zag passeren van ‘a damn fine cherry pie‘ had ik een serieuze cherry-craving. Appel&kers was al langer een prima sap-duo en ook in deze crumble passen de smaken wonderlijk goed bij elkaar. Denk aan een sappige laag zomer, zoet en zuur met een krokante koekjes crumble on top. Come to mama!
Wat heb je nodig voor deze appel kersen crumble?
- 2 appels
- Bokaal kersen (350gr kersen+sap)
- 1 el vanille pudding poeder
- 1 el rietsuiker
- 100gr bloem
- 100gr rietsuiker
- 75ml zonnebloemolie
- 1el water
- flinke snuif zout
Hoe maak je deze crumble?
- Schil de appels, en snij ze in kleine stukjes
- Giet een beetje van het kersensap in een kommetje en meng met de suiker en puddingpoeder
- Meng de stukjes appel, kersen en kersensap in een ovenschaal
- Doe de bloem, suiker, olie, zout in een kommetje en kneed met de handen, voeg water toe tot je een droog deeg bekomt
- bak 50 min in een oven aan 170° of tot de crumble goudbruin is
- Serveer warm met een bolletje ijs