Dahl

dahl Elisabeth van lierop

Deze dahl maken wij wekelijks. De rode linzen lossen volledig op en maken van dit gerecht een heerlijk romige saus. Pure comfortfood. Dit recept is perfect voor die dagen dat er niet veel in huis is, met een blik tomaten, een pakje kokosroom en wat linzen kom je al een heel eind. De wortelen en zoete aardappel kun je ook vervangen door pompoen, bloemkool of paprika. Wij kopen onze rode linzen altijd in de bulkshop en hebben standaard een voorraad in huis. Onze kinderen eten deze dahl het liefst gemixt. En wij vinden het fijn dat er nog wat structuur in zit. Dus we scheppen meestal een portie in een maatbeker en zetten er even de staafmixer in. Zo eten we met z’n allen hetzelfde, maar toch anders. Ik voeg meestal voor mezelf op het einde nog wat verse spinazie en wat chilivlokken toe voor een extra portie bladgroenten en een pittige kick. 

2 el olie (kokos- of olijfolie)

2 uien, gesnipperd

3 teentjes look

1 kl komijn

1 kl currypoeder

1 kl kurkuma

1 kl koriander

snuif kaneel

300 g oranje linzen

4 wortelen

2 zoete aardappelen

800 ml water

1 blik tomatenblokjes

optioneel: bouillonblokje

200 ml kokosroom

optioneel: beetje ketchup

peper en flink veel zout

optioneel: handvol spinazie

om te serveren: limoenpartjes, verse koriander, kokosyoghurt, chilivlokken

  1. Doe de olie in een kookpot en fruit hierin de uien. Voeg na 3 minuten de look toe en bak nog een minuutje verder. Voeg daarna de kruiden en de linzen toe en bak een paar minuutjes. 
  2. Schil ondertussen de wortelen en zoete aardappel en snijd in blokjes. Voeg toe aan de linzen. 
  3. Giet het water en het blik tomaten bij de linzen en voeg, als je wilt, het bouillonblokje toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten koken of totdat de wortelen en zoete aardappelen zacht zijn. Voeg indien nodig nog wat extra water toe.
  4. Voeg kokosroom, ketchup, peper en zout toe. Meng door elkaar en voeg, als je wilt, nu ook wat spinazie toe. 
  5. Serveer met partjes limoen, verse koriander, gebakken uitjes, ongezoete kokosyoghurt, chilivlokken, naan, rijst of quinoa.

Dit recept komt uit mijn boek PLANTENETERS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *