eco babyborrel

img_0396

Net als alle kersverse ouders waren (en zijn) we natuurlijk reuzefier op onze dochter en wilden we haar graag zo snel mogelijk aan iedereen voorstellen. Vaak gebeurt een groot gedeelte van het kraambezoek al in het ziekenhuis waar je zelf niet moet instaan voor de opkuis van de kamer. Maar aangezien we enkele uren na de geboorte al terug thuis waren, was dit bij ons niet echt mogelijk. Om te pas en te onpas bezoek te vermijden, besloten we een babyborrel te organiseren. In plaats van wekenlang vrienden en familie over de vloer te hebben en dus ook wekenlang het huis (en onszelf) netjes te moeten houden, gingen we voor de aanpak van vele vliegen in één klap. Drie weken nadat Nala was geboren nodigden wij iedereen bij ons thuis uit om ons kindje (en ons huis) te komen bekijken. Het werd een dolle namiddag met naar schatting honderd vrienden, buren en familieleden die gezellig mee kwamen vieren. Reuze gezellig, maar ook wel pittig zo snel na de bevalling.

img_0206

Gelukkig had mijn zus, die ook de meter is van Nala, het allemaal veel beter ingeschat dan ik. Niet alleen heeft zij de suikerbonen voorzien (daarover later meer),  zij was ook de motor achter het hele feest. Van aankleding tot lekkers: zonder haar was het niet gelukt!

De dag voor het feest kwam ze hier toe met een doos vol ballonnen, slingers, toeters&bellen, ideeën voor homemade ice-tea’s en bakken energie om alles voor elkaar te krijgen.

img_0374  img_0188

Maar ook de rest van mijn familie heeft hard meegewerkt: mijn broer, mama en zussen hebben heel de dag lang afwas gesprokkeld en het ene afwasmachine na het andere gevuld, ballonnen opgeblazen, stoelen en tafels aan de kant gezet, bezoek rondgeleid in het huis…

Mijn mama had het geniale idee van een zwevende mand te maken om een gedeelte van de suikerbonen in te leggen. Door de mand met onzichtbare visdraad op te hangen, leek het alsof hij door de met helium gevulde ballonnen omhoog werd gehouden. In de mand lagen zakjes popcorn met handgestempelde naamkaartjes

img_0159

Als hapjes hadden we versgemaakte hummus met dipgroentjes en brood, versgebakken carré confituurtjes (gemaakt door mijn broer), chips, druiven, koekjes, feestcake, saffraanrijstpap met bruine suiker, chocomousse, zoute stokjes, nootjes…

We kozen ervoor om alles plantaardig en simpel te houden. Door vooral te gaan voor fingerfood, konden we de afwas van borden en vorkjes vermijden. Waar mogelijk kozen we voor fairtrade & bio.

img_0283img_0319

Verder was er zelfgemaakte gemberlimonade, hibiscus-vlierbloesem ice-tea, hibiscus-appelsien ice tea, cucumber-lime infused kraantjeswater (ik hoop dat mijn zus hier weldra een gastblogpost over wil schrijven waarin ze de receptjes hiervoor verklapt)
en dan nog gin, tonic, bio appelsap, biertjes en fairtrade koffie.. Ik dacht: op een babyfeest na de middag wordt er niet veel alcohol gedronken, maar daar sloeg ik de bal duidelijk mis. Feest is en blijft feest, baby & namiddag of niet. Dus na twee uurtjes was de voorraad bier al op en zijn we moeten gaan bijhalen.

img_0261

Al doende leert men. Wil je zelf ook een babyborrel organiseren? Hou dan rekening met deze tips:

  • Vraag een aantal vrienden en familie om een handje toe te steken. Ook al hou je het sober, dan nog kruipt er best wat werk in de voorbereiding en opkuis van zo’n feestje. Ook de dag zelf is er meer werk dan ik had verwacht. Glazen afruimen, chips bijvullen, mensen begroeten, afwasmachines in en uitladen, iedereen van drank en hapjes voorzien, cadeautjes uitpakken en tussendoor je baby voeden en pampers verversen…
  • Meestal word een babyborrel pas  6 à 8 weken na de geboorte gepland zodat je voldoende tijd hebt om te herstellen van de bevalling en te wennen aan je nieuwe leven. Wij kozen er voor om het al na drie weken te doen om te vermijden dat er in tussentijd veel mensen toch al vooraf zouden langskomen.
  • Vraag de genodigden om even op voorhand een seintje te geven of ze komen of niet. Zo kan je gemakkelijker inschatten hoeveel drank en hapjes je moet voorzien. Niets zo vervelend dan te veel of te weinig in huis hebben. Als je mensen uitnodigt via Facebook kan je bijvoorbeeld gemakkelijk vragen om aan te geven of ze komen of niet.
  • Omdat je toch nooit helemaal zeker bent van hoeveel mensen je kan verwachten, is het gemakkelijk om wat dingen in huis te halen die ongeopend lang goed blijven. Zo kan je op veilig spelen en wat te veel in huis halen zonder achteraf eten te moeten weggooien.
  • Plantaardige hapjes hoeven niet altijd moeilijk te zijn: veel standaard producten uit de supermarkt zijn onverwacht toch helemaal vegan. Denk aan speculaasjes, krakelingen, bladerdeeg, chips, olijven,.. Vaak geldt voor koekjes de grappige regel van hoe goedkoper, hoe plantaardiger. Aangezien plantaardige vetten goedkoper zijn om te produceren dan echte dierlijke boter. Zoek het verder niet te ver: ook al ben je zelf helemaal thuis in de wereld van linzen, suikervrije snoepjes, chips van boerenkool en glutenvrije koekjes.. daarom is je tante of buurman dat niet. Op onze babyborrel hadden we bezoek in alle mogelijke vormen en maten, van baby tot bomma. Door te kiezen voor golden oldies als rijstepap (wel gemaakt met soyamelk) en chips  hadden de meesten het zelfs niet door dat alles vegan was.
  • Maak dingen die de dag zelf niet veel tijd vragen: rijstepap en chocomousse kan je gemakkelijk een dag voordien klaarmaken, en carré confituurtjes zet je in een handomdraai in de oven.

img_0160

  • Kartonnen borden, plastic bekers en papieren tafelkleden besparen je een pak afwas, maar zorgen voor een berg afval die absoluut niet hoeft. Vermijd wegwerpspullen en voedingswaren die overdreven verpakt zijn. Aangezien we niet zo veel kommetjes hebben, serveerden we de rijstepap in de reserve koffietasjes van mijn mama. (Door de kleine porties werden de tasjes ook mooi leeggegeten!) Hoor eens rond of er niemand nog wat extra servies op zolder heeft staan en gebruik dit in plaats van wegwerp. Verder gebruikten wij bokalen voor onze dipgroentjes, suiker, lepeltjes,… Super multi-functioneel en lekker hip.
  • Voor de drank kozen we ervoor om kraantjes water te pimpen met limoen en komkommer, of om te toveren tot ice-tea’s. Véél ecologische, leuker, en goedkoper dan frisdrank uit flessen.
  • Wil je niet overrompeld worden door overbodige gadgets, knuffels en te veel kleine babykleertjes waar ze toch meteen zijn uitgegroeid? Leg een geboortelijst aan in een eco-babywinkel of vraag om planten, kraamkost, enkele uurtjes babysit, pamperrekening en vermeld uitdrukkelijk dat er niets mis is met tweedehands.
  • Voorzie een hoekje met wat speelgoed voor de jongste bezoekers. De meeste kindjes vinden baby’s wel leuk om even naar te kijken, maar aangezien zo’n kleintje toch ook nog niet zo héél veel kan en tamelijk veel slaapt, voorzie je best wat extra entertainment.

img_0182

PS: Het beentje dat je ziet op de foto bovenaan is van een pop. Grappig om mensen op het foute been te zetten. 😉

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *