eco Fashion interview met VIVA VITA VERDE

elisabeth van lierop
elisabeth van lierop

“Mijn kledij zegt niets over mijn identiteit”

Duurzaam en ecologisch leven, je hoort er vandaag veel over. Maar kan je dat ook op vlak van kledij? Elisabeth Van Lierop koopt al 6 jaar geen kledij meer, zelfs niet tweedehands. Dat klinkt waarschijnlijk als een fictief verhaal, maar niets is minder waar.

Kan je de outfit die je nu aan hebt omschrijven? 

“De broek die ik draag heeft mijn zus gekocht. Het T-shirt heb ik al tien jaar, het was oorspronkelijk een nachthemdje. Ik heb dat waarschijnlijk ooit eens gekocht voor mijn toenmalig lief (lacht). Ik heb het echter nooit gedragen om te slapen en sinds een paar jaar draag ik het gewoon als hemdje. Mijn vestje heb ik gekocht voor 1 euro op een rommelmarktje.”

Wanneer besloot je om niets meer te kopen en je shopgedrag te veranderen?

“Zes jaar geleden zijn er in Bangladesh 2000 mensen gestorven bij een instorting van een fabriek, dat was toen erg actueel. Dat zette me aan het denken. Ik wilde zulke praktijken helemaal niet meer steunen. Mensen die onderbetaald worden, werken met schadelijke stoffen,… Er zijn toen veel documentaires rond die gebeurtenis uitgekomen. Daarom besloot ik mijn levensstijl helemaal om te gooien.”

“Ik dacht nooit dat ik het zes jaar zou volhouden. Ik wilde het eerst voor even doen, om te testen hoelang ik het zou volhouden. Een beetje zoals een detox. Eén maand werd twee maanden, een jaar, en uiteindelijk besefte ik dat het best meeviel. Het duurt in principe dertig dagen om je gedrag aan te passen, die ben ik nu al lang gepasseerd. Ik vind winkelen zelfs niet meer leuk. De eerste solden was het voor mij wel moeilijk, omdat je dan meestal goede deals kan sluiten. Maar toen drong het tot mij door dat ik het kledingstuk niet zou kopen omdat ik het mooi vond, maar omdat ik er 70% korting op kreeg.”

Waarom koop je al 6 jaar geen kledij? 

“Duurzaam leven vind ik enorm belangrijk. Dat is mijn doel. Ik kijk vooral naar mijn consumptie en ik probeer duurzaam te eten. Ik wil niet meer deelnemen aan fast fashion. Maar wat wil ik dan nog wel kopen? Ik ben erover beginnen lezen en ik heb veel research gedaan. Iemand vertelde me dat ik minder moet kopen en de dingen die ik wel koop lang genoeg moet dragen. Daarom wil ik alles wat ik heb zo lang mogelijk gebruiken. In het begin was dat moeilijk, omdat het een gewoonte was om snel even wat winkels binnen te stappen, zeker met de solden. Maar ik was het snel afgeleerd.”

Heeft die stap ook invloed gehad op andere aspecten in je levensstijl? 

“Het is eerder omgekeerd. Sinds ik 15 jaar ben eet ik biologisch. Ik ben dus langzaamaan volledig plantaardig beginnen eten. Ik denk dat ik zo van voeding naar kleding ben overgegaan op vlak van duurzaamheid. Thuis zijn onze meubels ook meer en meer tweedehands. Onze tafel werd bijvoorbeeld door mijn broer gemaakt.” 

“Mijn dochter heeft niet veel speelgoed. Ik merk dat ze het leuker vindt als er minder staat. Als er te veel keuze is, weet ze niet waar ze moet beginnen. We willen die minimalistische levensstijl helemaal doortrekken, daarom gingen we spullen weg te geven.” 

Als je dan toch eens gaat winkelen, waar ga je dan? 

“Ten eerste gebruik ik veel van de spullen die ik nog had. Ik heb nog T-shirts liggen van toen ik 16 was (lacht).  De trends veranderen gelukkig ook wel, zo heb ik dingen die ik vroeger niet mooi vond en die ineens terug ‘in’ zijn. Het is ook leuk om te zien hoelang je met een kledingstuk kan doen. Ik heb twee jeansbroeken. Ik besef nu hoelang het eigenlijk duurt voordat die broeken echt afgedragen zijn of stuk gaan.” 

“Ten tweede zijn er ook rommelmarkten voor jonge mensen. Daar vind ik vaak spullen die door vorige eigenaars maar één keer gedragen zijn, omdat niet past. Mensen kopen hun kledingstukken vaak een maatje te klein, omdat ze te optimistisch zijn. Die koop ik dan op die rommelmarkten voor maar vier euro in plaats van de echte aankoopprijs die kan oplopen tot honderden euro’s.” 

Heb je soms niet het gevoel dat je de nieuwste trends niet kan volgen?

“Ik denk dat het echt belangrijk is om te weten wat er bij je past en waar je jezelf het comfortabelst in voelt. Ik volg de trends wel een beetje, want smaak verandert. Zo droeg ik 10 jaar geleden alleen maar hoge hakken, maar nu zijn sneakers de normaalste zaak van de wereld. Ik vind het vooral leuk dat ik weet wat er bij me past en wat er flaterend uitziet. Mee zijn met de trends is op een bepaalde manier niet echt meer relevant voor mij, ik hecht er nog weinig belang aan.” 

Is het leven nu makkelijker dan voordien? 

“Ik vind van wel! Ik heb nu ’s morgens maar een paar minuutjes nodig om mij aan te kleden omdat ik nooit dilemma’s heb over wat ik moet aandoen. Ik trek gewoon aan wat ik heb! Mijn identiteit hangt nu ook niet meer af van kledij. Er zijn mensen die zich beter of zelf zekerder voelen naargelang wat ze dragen. Ze laten hun eigenwaarde vaak afhangen van hun looks. Dat heb ik achter mij gelaten. Mensen vinden mij nu leuk om wat ik te vertellen heb en niet om wat ik aan heb.”

“Ik spaar er ook geld mee. Het geld dat ik bespaar kan ik dan uitgeven aan andere dingen die ik leuk vind. Bijvoorbeeld een massage of een extra koffietje gaan drinken. Het was nooit de intentie om er geld mee uit te sparen maar het is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Het is een win-win situatie.”

Klik hier om naar het Instagram profiel van Elisabeth te gaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *