Winterse couscous salade
Deze salade is door het citroensap en de munt lekker fris. Dankzij kaneel en nootmuskaat is hij ook kruidig en winters kerstig. Perfect voor het eindejaar.
Prima als bijgerecht, maar ook een fijn voorgerecht, geserveerd met wat geroosterde spruitjes of pompoen.
Ik maakte dit recept voor het FAIR magazine van Oxfam. Daarom vind je hieronder enkele links naar eerlijke oxfam producten. Ik maakte dit recept met bio Maftoul, de Palestijnse couscous-variant. Door deze kwalitatieve Palestijnse producten te kopen, zorg je mee voor een eerlijk inkomen voor de Palestijnse boeren. Bovendien geef je hen een stem: je vertelt de wereld dat je niet akkoord gaat met de huidige situatie in de regio. Landbouw maakt het Palestijnse gezinnen niet enkel mogelijk om te overleven, maar ook om op hun eigen land te blijven in een context van dreigende annexatie. Zeker als ze deze via fair trade uit Palestina kunnen exporteren.
Maar gebruik gerust quinoa, bulgur, of parelcouscous als je geen Maftoul kan vinden of ter afwisseling.
- 100gr couscous
- 400gr erwten
- 4 dadels
- de pitjes van 1 zoete granaatappel
- 1 citroen, liefst bio als je ook de beste wil gebruiken
- 1 bussel verse peterselie
- 3 el verse munt
- 3 el olijfolie
- 1 tl kaneel
- 1 snuif nootmuskaat
- flinke draai zwarte peper
- flinke snuif zout
- Kook de maftoulcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat afkoelen.
- Blancheer de erwten. Meng ondertussen het citroensap, de kaneel, nootmuskaat, olijfolie, peper, zout, peterselie en munt in een slakom.
- Schep de erwten en de couscous onder het kruidenmengsel. Strooi de grofgesneden dadels en granaatappelpitjes over de salade.
- Eet deze salade lauw of laat volledig afkoelen in de ijskast.