Heerlijke cappuccino cupcakes

Oké. Iedereen die mij hier al effe volgt, weet dat onze kinderen niet graag slapen (understatement). Dus wij hebben écht al 8 kaar geen on-onderbroken nacht gehad. Geef mij een bad koffie, please. Ik wil koffie overal. Dus ja, ook in mijn cake. 😉

Deze cappuccino gemarmerde cake of cupcakes hebben een lekker fluffy vanille deeg, gemengd met een straf koffiebeslag. De koffie laat de cacao bloomen: het versterkt de chocoladesmaak zonder dat je de koffie té straf proeft. Ik maakte ook een mokka botercreme die me helemaal terugbracht naar de oldschool taarten van mijn bomma.

Deze twee cakedeegjes izjn ook afzonderlijk lekker. Maar samen zijn ze spectaculair. Maak deze cake nu, thank me later.

Luchtige vanille cake

  • 225gr bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • snuif zout
  • 1 el vanille aroma
  • 200gr suiker
  • 90ml neutrale olie
  • 200ml plantaardige melk
  • sap van 1 limoentje

Chocolade-koffie cake: 

  • 120 g bloem 
  • 60 g cacao 
  • 150 g rietsuiker 
  • 1 el bakpoeder 
  • 1/2 kl baksoda
  • flinke snuif zout 
  • 125 ml plantaardige melk 
  • 125 ml hete straffe koffie 
  • 90 ml neutrale olie

Voor beide cakes:

Meng eerst de droge ingrediënten. Voeg daarna de natte ingrediënten toe. Giet het deeg in een ingevette bakvorm of schep het in muffin-vormpjes en bak in een voorverwarmde oven aan 180°C. Voor een grote cake reken je 40 minuten, cupcakes 20 minuten. 


Mokka boter creme

  • 1 kleine straffe espresso (afgekoeld)
  • 200 gr plantaardige boter op kamer temperatuur
  • 200 gr bloemsuiker

Klop de boter luchtig met een elektrische klopper op zachte stand, voeg beetje bij beetje de bloemsuiker toe. Voeg dan de espresso toe en klop tot je een luchtige creme hebt. Laat de cupcakes eerst afkoelen voordat je de botercreme erop spuit.

Ik maakte deze cakejes in samenwerking met de Philips Lattego, een volautomatische espressomachine. Met één druk op de knop maak je een cappuccino, americano of espresso. Je kan het volume en de sterkte gemakkelijk aanpassen wat wel handig is voor een recept als deze: een kleine straffe espresso voor de botercreme, of een grote kop koffie voor in het deeg: gaat allemaal vlot en snel met dit toestel.

Wij haalden de Lattego in huis voor onze concertjes voor het goede doel die we organiseren in onze “waar is de studio”. In onze keuken hebben we een ander espresso apparaat maar dat heeft best wat tijd en een handleiding nodig. Maar deze volautomatische is perfect voor veel bezoek, verjaardagsfeestjes of zoals nu tijdens het koken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *