Ingelegde radijs en rode kool
Pekelen, fermenteren en inleggen van groenten is hot hot hot! En als je naar deze funky felle foto’s kijkt snap je ook waarom: met zo een potje fushia ingemaakte rode kool en radijzen voeg je in 1, 2, 3 kleur en smaak toe aan je salades en gerechten (bijvoorbeeld bij een hartige puree of tussen een hamburger broodje).
Groenten kan je gemakkelijk en snel zelf inmaken, zodat ze veel langer bewaren. Ik gebruikte voor dit bokaaltje zwarte radijzen, een stukje rode kool en basic azijn maar je kan ook inmaken met zout, suiker of wijn. Of een mengeling, denk maar aan zoet-zure augurken. Over augurken gesproken, wil je het jezelf echt gemakkelijk maken dan kan je het nat waarin de augurken van de winkel zaten gebruiken als basis voor nieuwe bokaaltjes.
Hoe maakte ik dit bokaaltje?
- Ik gebruikte enkele zwarte radijzen maar je kan ook een stuk rammenas gebruiken, en een stukje rode kool. Ook heel lekker met rode ui.
- Schil en was de groentjes en snij ze zo dun mogelijk
- Doe ze in de bokaal en druk stevig aan
- Overgiet met basic azijn
- Breng indien gewenst verder op smaak met een twee eetlepels suiker, laurierblad, venkelzaadjes, peperbolletjes
Op deze manier blijven de groentjes wel maar een aantal dagen goed. Wil je ze langer bewaren dan kan je de groenten best even verhitten:
- Verhit de groente dan een klein half uurtje aan 85°C in de pekelvloeistof, dit kan azijn, citroensap, witte wijn of suikersiroop al dan niet aangelengd met water. Laat afkoelen en verpak ze dan luchtdicht in gesteriliseerde bokalen in de koelkast. Daarna kan je ze warm of koud opdienen. Eens de weckpot geopend is, is het wel nog maar voor beperkte tijd houdbaar