KNOKKE happy trip

Happy trip Knokke

Wij deden van babymoon en honeymoon in één en trokken een weekend naar Knokke.

Als je me tien jaar geleden had verteld dat ik als huwelijksreis een nachtje naar de Belgische kust zou afzakken dan had ik je nooit geloofd. Maar aangezien baby nummer 2 al over twee weken verwacht wordt, vond ik het toch wel fijn om in de buurt van ons ziekenhuis te blijven. Dus eigenlijk was dit op deze moment het perfecte tripje. Het feit dat het meteen ook onze laatste uitstap als gezin van drie was, maakte het extra speciaal. En ook Knokke zelf heeft me aangenaam verrast: naast alle chique boutiques en leuke kunstgallerijtjes is er vooral toch ook veel groen te ontdekken.

Met de trein is altijd een beetje reizen..

Sinds ik op een zonovergoten terras in Bali een stuk las over de ecologische impact van reizen , denk ik twee keer na over hoe en naar waar we onze uitstappen plannen. (Ik schreef er deze blogpost over.) Zo trokken we vorig najaar, in plaats van een vliegtuig in te stappen richting de tropen, 100 dagen met een camper door zuid-Europa. Tijdens die roadtrip besefte ik des te meer dat je écht niet naar de andere kant van de wereld hoeft te gaan om mooie plekken te ontdekken. En met wat geluk zit je in Spanje eind december nog steeds in je t-shirtje in de zon. Meer moet dat niet zijn, toch?

Extra voordeel van dichter bij huis te blijven: je kan je auto in de garage laten staan. Veel toffe citytrip-steden zijn gemakkelijk met de trein te bereiken: geen files, geen parkeerplek zoeken, en gewoon lekker netflixen of boekje lezen terwijl je richting je eindbestemming raast. Wij gingen dit jaar al op citytrip met de trein naar oa. Amsterdam, Parijs, Mechelen, Gent, Oostende en nu dus ook naar Knokke.

Dankzij een samenwerking tussen Westtoer en de NBMS kan je nu een Happy Trip ticket boeken waarmee je voor slechts € 9,80 heen en terug reist. Als je je verblijf boekt via één van de deelnemende logies via deze website krijg na je boeking een kortingscode toegestuurd waarmee je het HappyTrip ticket kan aanschaffen. Dat treinticket is geldig vanuit alle Belgische treinstations naar één van de 17 West-Vlaamse gemeenten die meedoen aan Happy Trip. Kinderen onder de 12 jaar reizen gratis dus wij gingen voor minder dan 20 euro heen en terug. (Alle info en deelnemende logies op www.westtoer.be/happytrip)

Nala is sowieso niet vergek op lang stilzitten in een autostoel en vond het dus extra leuk dat we al meteen na het instappen in de trein boekjes konden voorlezen en ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’-spelletjes konden spelen zonder op de weg te moeten letten.

Le Pain quotidien

Het ritje Antwerpen-Knokke duurde een dikke twee uur, en aangezien we niet echt vroege vogels zijn kwamen we pas rond lunch-tijd aan. Gelukkig ligt het station van Knokke vlakbij de binnenstad en waren we op een tien minuutjes wandelen al op onze bestemming: Le pain Quotidien. Altijd fijn wanneer een zaak inzet op bio en plantaardig. Lang niet alles op de kaart is vegan, maar de menu geeft duidelijk aan welke gerechten dat wel zijn én er wordt geen supplement aangerekend voor soya- of amandelmelk in de koffie. Wij kozen deze keer voor een pompoensoep, avocadotoast met zeewier, en een veggie bowl met oa. geroosterde pompoen, hummus, avocado, linzen en daarna aten we nog een vegan chocoladetaartje met een amandelcappuccino en een kurkuma latte. Hierna zaten onze buiken helemaal vol, wat ik stiekem jammer vond want ik had ook nog graag een extra tussenstop gemaakt in Bonjour voor een extra koffietje.

‘S avonds had ik heel erg graag willen gaan smullen van een Beyond burger, de vegan Sticky Flower Wings, de beetroot balls, Crazy Red Veggie burger en de zoete aardappelfrieten bij Ellis Gourmet Burger. Maar na onze lange namiddagwandeling zag mijn bolle buik het niet meer echt zitten om onze hotelkamer nog te verlaten en bestelden we veel te veel naanbrood, Dahl, samosa’s en een byriani bij een Indische take-out.  

De kust staat natuurlijk bekend om zijn vispannetjes, tomaat-garnaal en mosselen. Maar gelukkig (voor ons) zijn er ook steeds meer plaatsen waar ze plantaardige dingen op de kaart hebben. Zo heb ik me laten vertellen dat er in Boo Raan, Cwart en Tablàvins en Surfers Paradise ook wel iets veggie te vinden valt. Maar aangezien we maar één nachtje in Knokke waren hebben we niet alles kunnen testen, reden te meer om snel nog eens terug te gaan.

Het strand

Het voordeel van een najaarstrip is wel duidelijk: het hele strand voor ons alleen. En hoewel we ons hadden voorbereid op een regenachtig weekend, kwam het zonnetje er toch nog door. Hallo schelpjes rapen, hartjes tekenen in het zand en een put graven/ strandkasteel bouwen. We wandelden een heel eind over het strand totdat we bij de duinen aankwamen. Vandaar gingen we via de zwinduinen landinwaarts richting ons hotel.

Het bospad

Wij liepen een heel eindje paralel met de Bronlaan door de Zwinduinen. Iedereen kent natuurlijk het natuurreservaat Het Zwin maar eigenlijk zijn de Zwinduinen met hun 222 ha het grootste natuurgebiedvan Knokke-Heist. Het duingebied bestaat uit een afwisselend landschap met vochtige duinweiden, duinbos, duinstruweel en schrale duingraslanden met elk zijn eigen specifieke flora en fauna. Het is een gebied dat elk jaargetijde totaal anders is en waar steeds andere dingen te beleven vallen. Wij kregen deze keer een kleurrijk herfst landschap voorgeschoteld en samen met het ondergaande zonnetje leek het wel of we ergens in een ver buitenland zaten. Nala vond de lange wandelbrug ook super leuk. Wij deden maar een kort stukje aangezien we rechtsaf moesten richting ons hotel. Maar blijkbaar kom je langs de andere kant richting het Zwin wilde paarden en koeien tegen langs het pad dus dat lijkt me wel een echte aanrader.

Hotel St Pol

Voor onze overnachting boekten we een familiekamer in auberge St. Pol. Het hotel bevindt zich op wandelafstand van het strand, het centrum van Knokke, de zwinduinen, natuurreservaat het Zwin en Het Oosthoekplein met een aantal restaurants en bistro’s. Wij kozen vooral voor dit hotel omdat het zich al jaren inzet om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Hotel St. Pol is namelijk het eerste hotel in Knokke dat in aanmerking komt voor de groene sleutel, een internationaal ecolabel voor toerisme en recreatie. Zo worden bijvoorbeeld alle kamers gepoetst met ecologische schoonmaakmiddelen, zijn alle lampen vervangen door LED, zijn de individuele verpakkingen bij het ontbijt buffet zo veel mogelijk vervangen door plastic-vrije opties en werken ze met Fair-Trade en streekproducten. Ook altijd fijn als er genoeg plantaardige opties zijn bij het ontbijt: zo waren er onder andere vegan koekjes, vers fruit, sojamelk en soya chocomelk, lekker brood, huisbakken granola, sojayoghurt, noten, gedroogd fruit.. Er stond zelfs een wafelijzer waarmee je verse warme wafels kon bakken (geen idee of die helemaal plantaardig waren, maar lekker waren ze alleszins).

Nog beter dan het uitgebreide ontbijt was de warme vertelstem van de hotel eigenaar. Ik had er wel uren naar kunnen luisteren, zo vol liefde sprak hij over zijn geboortestreek. En toen we zondagochtend niet meteen een bus richting Het Zwin vonden was hij zo lief om ons een persoonlijke lift te geven tot vlak voor de ingang van het natuurreservaat. Alleen al voor die gastvrijheid zou ik er zo terug heen willen gaan.

Maar ook onze kamer op zich was de moeite: ons raam keek uit op een veld met twee Bambi’s dus Nala was helemaal enthousiast. Op de koop toe lag er een pakje speculaasjes (haar favoriete koekjes) voor ons klaar om ons te verwelkomen, dus dat was extra fijn. Wij vonden de kamer in elk geval zo gezellig dat we na het inchecken niet meer terug naar buiten zijn gegaan en eten lieten brengen. Toen we onze bestelling beneden gingen oppikken, kregen we van het hotel borden en bestek mee. (Zo attent.)

Het Zwin

Het Zwingebied strekt zich uit over de gemeenten Brugge, Damme, Knokke-Heist,Sluis-Aardenburg en Oostburg. Het is een van de belangrijkste slikke- en schorregebieden van de Kust en wordt dagelijks overspoeld door de zee. De wisselwerking maakt van Provinciaal Natuurpark Zwin een unieke biotoop met een rijke plantengroei en enorme aantallen vogels die neerstrijken om te foerageren of te overwinteren. Wij volgenden het huttenpad langs verschillende uitkijkplaatsen, voederhutten, luisterduinen en ooievaarsnesten. In het weekend zitten er in een heel aantal van die hutten natuurliefhebbers en gidsen die vol passie vertellen over het zwin en alle dieren en vogels die er leven. Zo kregen wij uitleg over kleine waterdiertjes die ons werden getoond onder een microscoop. Iets later konden we dan weer naar de schapen kijken via een telescoop. En nog een beetje verder mocht Nala vogel-puzzels maken en een kikker-ganzenbord spelen.

Jammer dat we twee weken te laat waren voor de tentoonstelling van Guilaume Bijl maar ook zonder die kunstinstallatie was het museum in het hoofdgebouw de moeite. Aan de hand van interactieve spelletjes kan je er veel te weten komen over alle Zwin-vogels. De tentoonstelling is zo opgebouwd dat er voor alle leeftijden wel iets leuks te doen valt, zelfs Nala wist zich er minstens een half uur bezig te houden.

The shelter

Van al die buitenlucht kregen we honger dus besloten we te lunchen in de bistro van Het zwin. Onze ogen waren groter dan onze buiken en we bestelden dan ook veel te veel: zowel de geroosterde bloemkool, als de falafelsalade, seizoenssalade, een tomatentaartje én een portie frietjes. Alles was lekker en  aangezien we niet houden van voedselverspilling aten we alles tot de laatste kruimel op en kon je ons nadien buiten rollen. Extra fijn om te weten dat er zo veel mogelijk met lokale seizoensproducten wordt gewerkt en bijna alles huisgemaakt is, met aandacht voor de veggie keuken. Aanrader!

 Een nachtje Knokke bleek uiteindelijk veel te kort want we wilden ook nog zo graag een tourtje maken met de go-car of enkele galerijtjes bezoeken en een ijsje eten op de dijk. Reden te meer om volgend jaar nog eens terug te gaan met ons vier.
Heb je zelf nog extra Knokke tips dan mag je ze zeker alten weten in de comments.
Vind je het leuk om ook af en toe wat te lezen over mijn favoriete places-to-go en onze uitstapjes of hou je toch meer van enkel receptjes? Feedback is altijd welkom. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *