mijn favoriete havermout

vegan havermout

Havermoutpap is altijd lekker!

Vorige week schreef ik nog een post over 18 X vegan broodbeleg maar eigenlijk eet ik meestal havermout als ontbijt. Zeker nu het buiten weer wat kouder is, gaat er voor mij niets boven een bordje lekker romige warmte.

Voor havermout vind je oneindig veel recepten en in de basis komen ze allemaal hier op neer: vloeistof + haver. Vloeistof kan dan zijn: water, melk, appelsap, kokosroom, notenmelk, havermelk, rijstemelk, soyamelk.. Sommige recepten vragen om instant haver, andere verkiezen de grovere variant. Her en der wordt er fruit, chocolade, noten, pitten, zaden, kaneel, zoetstof.. toegevoegd. Sommige recepten vragen om de haver te koken, dan weer raden ze aan om hem te bakken in de oven of soms is een nachtje weken al genoeg. En ik moet toegeven: afwisseling doet eten. Maar eigenlijk kom ik meestal toch snel weer terug bij deze versie: simpel, romig, met een vleugje vanille en een flinke snuif zout.

1 kop gebroken haver (ik koop deze meestal in bulk in de biowinkel), 3 koppen soyamelk, 1 eetlepel vanille puddingpoeder, mespunt zout

 • Doe de haver en de koude soyamelk samen in een potje (door de haver er van in het begin bij te doen zal hij romiger worden)
 • Breng zachtjes aan de kook
 • Als je het graag wat zoeter wil, kan je er nu ook een geprakte banaan of een scheutje ahornsiroop aan toevoegen
 • Los de eetlepel puddingpoeder op in een beetje water of melk
 • Als de haver bijna kookt meng je er de opgeloste puddingpoeder en het zout onder
 • Laat drie minuutjes al roerend doorkoken
 • Serveer in een diep bord of kommetje met al je favoriete toppings

Ik at de havermout op de foto met zelfgemaakte bananengranola (recept vind je hier), gecarameliseerde bananen en een lepeltje huisgemaakte choco (recept vind je hier).

 

vegan oatmeal

2 Comments

 • Tine says:

  Wat leuk!! Ik zou er nooit aan denken om puddingpoeder bij mijn havermout te doen… Toch dringend eens in huis halen 😉

  • Elisabeth says:

   Ja, lijkt misschien op het eerste zicht wat gek maar een klein beetje puddingpoeder kan echt wonderen doen aan de volheid van havermoutpap 🙂 En zo lijkt het extra hard alsof je een desertje aan het eten bent als ontbijt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *