Mocktail time + zero waste water

Mocktails & zero waste water

Dit beloofde mijn favoriete post ooit te worden. Mijn lief drinkt super graag bruiswater, hetgeen altijd voor gedoe zorgde in de supermarkt aangezien ik niet zo heel goed ben in het verbergen van mijn ga-je-nu-weeral-petflessen-kopen-je-weet-toch-dat-al-dat-plastiek-in-de-oceaan-gaat-belanden-gezicht. Dus haalde ik een Sodastream in huis voor hem zodat hij deze zomer met een gerust hart en zonder afkeurende blikken van mijn kant een glas bruiswater kon drinken. In ruil voor die Sodastream zou hij dan een post schrijven over kraantjes water enzo. Dat zou dan deze post zijn geweest, ware het niet dat hij vanmiddag na een week brainstormen en zwoegen op een klein stukje tekst de handdoek in de ring gooide. Elk zijn stiel blijkbaar want hetzelfde overkwam mij twee jaar geleden toen ik hem voor zijn verjaardag een lied cadeau wou doen. Jep, iets zelfgeschreven. Afgaand op het gemak waarmee mijn lief muziek maakt, leek me dat helemaal niet zo moeilijk. Het hoefde dan ook niet eens een top hit te zijn, gewoon een klein liedje van mij voor hem, maar verder dan wat kinderlijk gejengel ben ik nooit geraakt. En nee, hij heeft het resultaat nog nooit mogen horen. 🙂

Maar, mocktails dus. Ik heb nooit veel alcohol gedronken en nu ik ondertussen al 3 jaar (zwangerschap + borstvoeding) nog minder drink dan ooit ervoor vind ik het plots wel leuk dat er steeds meer aandacht is voor non-alcoholische drankjes die toch iets complexer zijn van smaak dan glas cola. Het valt op dat er binnen onze vriendenkring ook steeds meer vraag is naar iets lekkers zonder alcohol: Ofwel moet er de dag erna vroeg worden opgestaan, zijn er in kinderen in aankomst of zijn ze met de auto.. redenen genoeg om het sober te houden. Dus toen er onlangs enkele bevriende koppels kwamen eten, maakte ik deze twee mocktails: eentje op basis van aardbeien, munt, appelsiensap en bruiswater en een andere met gembersiroop, vers pompelmoessap en bruiswater. Lekker fris en fruitig voor een zwoele zomeravond maar zeker ook perfect voor de feestdagen.

Toen ik nog op kot studeerde ging ik wekelijks naar de winkel flessen water halen. Super onhandig en zwaar zo met de fiets en achteraf bekeken ook totaal overbodig. Uit studies van Test Aankoop en Pidpa blijkt namelijk dat kraantjeswater vaak zelfs gezonder is dan water uit een plastic fles. Bovendien is het goedkoper Ă©n veel beter voor het milieu. Onze nationale consumptie van flessenwater is verantwoordelijk voor 330.000 ton CO2, 23 miljoen kg glasafval en 26 miljoen kg afval van petflessen. Waarom we dus toch nog massaal water in flessen kopen blijft voor mij een raadsel. Uit onderzoek blijkt dat 59% het gĂȘnant vindt om kraantjeswater aan gasten te schenken. Maar nu dat milieubewust leven steeds meer ingeburgerd begint te worden, is het stilaan tijd dat we met z’n allen overstappen op de kraan.

En wat dan met frisdrank en bruiswater? Gelukkig springen steeds meer en meer bedrijven mee op de ecologische trend en zijn er ondertussen al een heel aantal alternatieven te vinden. Geconcentreerde aroma’s, appeldiksappen of siroopjes om je water een smaakje te geven en een sodastream om er prik aan toe te voegen. En eerlijk is eerlijk: een heleboel prik, meer zelfs dan in het bruiswater van de winkel. Wij hebben momenteel een “Spirit one touch” in huis waarbij je zelf kan kiezen of je licht, matig of sterk bruisend water maakt en ik denk dat we nooit nog terug gaan keren naar die uit een fles.

Wat heb je nodig voor deze pink mojito?

  • 10 bevroren aardbeien
  • sap van 1 appelsien
  • half dopje van de sodastream mojito-siroop of appeldiksap met aardbeiensmaak (te verkrijgen in biowinkel of albert heyn)
  • 750ml bruiswater
  • paar takjes munt

Hoe maak je deze pink mojito?

  1. mix de aardbeien, appelsiensap en siroop in de blender
  2. giet in een kan en lang aan met bruiswater
  3. serveer met munt en extra aardbeien

Wat heb je nodig voor de gember pompelmoes mocktail?

  • flink stuk gember, geschild en fijngesneden
  • 50 gr suiker
  • 150ml water
  • sap van 2 pompelmoezen
  • bruiswater
  • optioneel: roze peper, sliertjes komkommer, takjes rozemarijn

Hoe maak je deze gember mocktail?

  1. Maak een siroop door de gember, suiker en water in een steelpannetje zachtjes aan de kook te brengen, laat 15 min sudderen, voeg indien nodig extra water toe
  2. Zeef de gember uit de siroop en laat de siroop volledig afkoelen
  3. Pers de pompelmoezen en doe het sap samen met de gembersiroop en bruiswater in een kan
  4. Voeg indien gewenst extra roze peper, rozemarijn of komkommer toe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *