Perenconfituur met kaneel en gember
Nu het perenpluk seizoen al even achter de rug is, kan je op de markten en fruitwinkels soms extra superdeals doen: grote bakken rijpe peren voor een appel en een ei. Jammer genoeg ben ik zelf totaal geen fan van rijpe peertjes. Ik vind ze op een bepaalde manier té zoet en té sappig. Maar voor confituur te maken zijn ze ideaal, zeker in combinatie met kaneel en gember. Ik gebruikte voor deze confituur zowel verse geraspte gember als fijngesneden stukjes gekonfijte gember omdat ik wel hou van wat extra structuur. Dit recept vraagt ook om minder suiker dan ‘normale’ confituur waardoor hij iets lopender blijf en ook iets minder lang houdbaar blijft. Hier bij ons vormt dat geen probleem: eens er zo een pot geopend is, is die vaak in no-time leeg. Wij eten hem dan ook niet alleen op onze boterhammetjes, toats of rijstwafels maar ook als compote bij chiapuddings en havermout, of met wat granola en soya-yoghurt…
Zelf confituur maken is een goede manier om rijp fruit dat anders misschien zou worden weggegooid te verwerken. En als je ineens genoeg maakt, kom je meteen enkele weken toe!
Wat heb je allemaal nodig voor deze confituur?
- 2kilo geschilde rijpe peertjes
- 2 kaneelstokjes of eetlepel kaneelpoeder
- handvol fijngesneden gekonfijte gember (optioneel)
- een stuk gember zo groot als een duim fijngeraspt
- pectine
- 500gr imperial super plus suiker // normaal gezien verhouding 1 kg fruit versus 500 g confituursuiker maar ik gebruik minder dus blijft hij lopender en minder lang houdbaar
Hoe maak je het?
- Peren in stukjes snijden (klokhuis en steeltjes verwijderen)
- 20 minuten laten sudderen met een beetje water, kaneel(stokje) en gember
- Als je kaneelstokje gebruikt: het verwijderen. Wat je nu hebt is een soort perenmoes.
- Suiker en pectine toevoegen en terug aan de kook brengen tot het de gewenste dikte heeft. Vergeet niet om af en toe te roeren.
- Giet de hete confituur in warme potjes. Sluit ze en laat ze omgekeerd afkoelen.
- Bewaar na opening in de koelkast.