Speculaas voor Sinterklaas

vegan speculaas recept

Vegan speculaas voor sinterklaas

25jaar geleden bracht de Sint mij het beste pakje dat je ooit kan krijgen: een zusje. Die is dus jarig vandaag! En dat moet gevierd worden. En dat zal gevierd worden: deze vrijdag bouwen we een piepkleine birthdayparty met veel lekkers, kaarsen en slingers (én een kroon maar dat mag ze nog niet weten//hou mijn instagram maar in de gaten ). Tot het zo ver is, houden we ons zoet met deze speculaas. Een beetje voor de Sint, maar dus vooral voor haar!

Het is trouwens ook onze eerste keer 6 december als mama&papa. Nala is nog net iets te klein om zelf haar schoentje voor de schouw te zetten. Gelukkig heeft Tijs er wél aan gedacht om een pintje voor de roet-piet koud te zetten. 😉

Speculaas is misschien wel het eerste dat ik ooit heb leren bakken. Ik denk dat ik 8 jaar was ofzo toen ik samen met mijn mama ovenplaten vol dikke speculaas bakte. Zo heerlijk om met je handen in het deeg te zitten kneden. En dan drie uur wachten terwijl het deeg rustte en daarna de geur van kaneel en speculaas-kruiden in heel het huis. En tenslotte dagenlang smikkelen.

Toen bakten we met boerenboter, witte bloem en een eitje. Nu gebruik ik kokosolie, volkoren (spelt)bloem en laat ik het eitje achterwege, maar het resultaat is hetzelfde: een huis dat ruikt naar Sint en gezelligheid.

img_1867

img_1878

Recept voor vegan speculaas

 • 200gr bloem – Ik gebruikte een mengeling van speltbloem en volkorenbloem, maar je kan ook haverbloem of gewoon witte bloem gebruiken
 • 100gr bruine suiker of kokosbloesemsuiker
 • 100gr kokosolie
 • flink mespunt zout
 • flinke 2 eetlepels kaneel of
 • voor de liefhebbers: snuif kardemom, nootmuskaat, gemberpoeder of maak het jezelf gemakkelijk en gebruik speculaaskruiden
 • scheutje amandelmelk (genoeg om alles goed te doen kleven)
 • koffielepel bakpoeder

Ik deed voor de gemakkelijkheid even alles in de foodprocessor, maar kneden is natuurlijk veel gezelliger

Nu kan je het deeg even laten rusten maar ik sloeg deze stap over en dat werkte ook prima

Leg de bal deeg op een bakpapiertje en rol uit tot een grote koek of maak allemaal kleine speculaasjes

Ik versierde de speculaas met geactiveerde amandelen maar je kan natuurlijk ook amandelschilfers, kokos of chocolade gebruiken. Of simpelweg zonder iets. Lekker is hij sowieso.

Bak 20a25 minuutjes in een voorverwarmde oven aan 180°C

Even laten afkoelen en kruimelen maar

img_1874

Laat weten als je deze speculaas hebt gebakken en hoe je hem vond.

 

3 Comments

 • Linda Tutak-Beckers says:

  Ik heb deze speculaas eens gemaakt en het is een blijvertje. Heerlijk en niemand heeft door dat hij volledig vegan is. Een klein nadeel, je kan er niet vanaf blijven😉😉.

 • Nele says:

  Hey, op zoek naar een veganrecept voor speculaaskoek stuitte ik op je blog. Ik heb het recept gelijk geprobeerd en wat een topper! Ik heb boekweitmeel gebruikt want zoonlief moet tarwe en spelt even mijden. Dankjewel voor het recept! Leuk om via je blog nog vele andere lekkernijen te ontdekken en proberen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *