Up side down caramel appelcake
Appels, kaneel, karamel, cake. Veel meer woorden hoef ik hier eigenlijk niet aan vuil te maken.
Doordat de cake ondersteboven wordt gebakken, blijven de appeltjes lekker sappig en worden ze heerlijk karamellig. Net zoals een tarte tatin maar dan met een zachte cake in plaats van krokant bladerdeeg. Door de kaneel (en de kardemom, gember en vierkruiden) smaakt de cake een beetje naar speculaas. Ideaal voor bij de koffie tijdens grijze maandagen als vandaag. En zei ik al dat je huis er ontzettend gezellig van begint te ruiken?
Wat heb je nodig voor deze up side down appelcake?
- 30gr kokosolie of vegan margarine
- 80gr palmsuiker (of bruine suiker of rietsuiker)
- snuif zout
- 2 appels geschild en in stukjes
- 180gr bloem
- 110gr palmsuiker (of bruine suiker of rietsuiker)
- 1tl bakpoeder
- 1/2 tl kaneel
- flinke snuif zout
- optioneel: 1/4tl kardamom, vierkruiden en gember, zeste van bio citroen
- 90ml zonnebloemolie (of gesmolten kokosolie)
- 180ml water
- 2 geraspte appels
- 1tl appelazijn
Hoe maak je deze vegan karamel appelcake?
- Bekleed een bakblik met bakpapier en besmeer de bodem met de kokosolie en bestrooi daarna met de suiker en snuif zout
- Leg de stukjes appel naast elkaar op de bodem
- Meng bloem, suiker, bakpoeder, kruiden en zout en voeg er dan de olie, water geraspte appels en appelazijn aan toe
- Giet het deeg over de appels en bak een 30tal minuten aan 180°C totdat de cake goudbruin is
- Laat de cake even afkoelen voordat je hem omdraait (dit doe je door een bord op het bakblik te lekker en alles samen om te draaien)