Vegan flapjacks
Ook al zien deze flapjacks er misschien niet spectaculair uit. Ze zijn verslavend lekker. Ik moest me inhouden om de hele lading niet in één zitting op te smikkelen. En ook Nala was enthousiast. Ik heb ze nog nooit zo betrokken geweten als ik ergens foto’s van nam. Ze kon letterlijk geen seconde van deze granolabar-achtige koekjes afblijven.
Traditioneel worden Engelse flapjacks gemaakt door boter en suiker in een pan te smelten tot er een soort siroop ontstaat waarin haver wordt gemengd waarna het deeg een kwartiertje in de oven wordt gebakken tot je een soort haver-mueslireep krijgt. In deze versie die ik maak zijn de boter en suiker vervangen door kokosolie, pindakaas en ahornsiroop en voegde ik een hele hoop noten, pitten en gepofte rijst toe voor extra structuur en een laagje chocolade want ja: chocolade. Het leuke aan deze koekjes is dat je ze volledig kan maken met enkel bulk ingrediënten (handig tijdens mei-plasticvrij) en ze kan aanpassen naargelang van wat je op dat moment in huis hebt. Vervang gerust de pindakaas door een andere notenboter of gebruik eens verhakte dadels of gojibessen ipv rozijnen.
Deze crunchy stevige flapjacks zijn gemakkelijk mee te nemen en dus prima voor onderweg. Thuis bewaarde ik ze in de ijskast omdat Nala er daar net iets minder gemakkelijk bij kan. In een luchtdicht bakje kan je ze zeker een week bewaren en in de diepvries nog langer, maar zo ver zijn wij niet geraakt. 🙂
Wat heb je nodig voor deze flapjacks?
- 175gr havermoutvlokken (gebruik glutenvrije indien nodig)
- 50 gr gepofte rijst (rice crisps) of gepofte quinoa
- 35gr geraspte kokos
- 2 eetlepels chiazaadjes
- 100 gram hazel of amandel noten, in grove stukken gehakt
- 30gr pompoenpitten
- 90 gr rozijnen of dadels in stukjes
- 100gr pindakaas (best met zo weinig mogelijk ingredienten zoals bv die van albert heyn 100%pinda)
- 130gr kokosolie
- 75 ml ahornsiroop of agave
- flinke snuif zout
- 120gr pure chocolade
Hoe maak je deze vegan flapjacks?
- Rooster de havermout een 5 tal minuutjes in een wokpan
- Voeg de kokos, chia, noten en pompoenpitten toe en rooster deze nog heel even mee
- Zet de wok op een heel laag vuurtje en voeg de kokosolie, pindakaas, ahornsiroop, rozijnen en zout toe
- Van zodra de kokosolie en pindakaas zijn gesmolten mag het vuur uit
- Meng nu ook de gepofte rijst onder het mengsel. Alles zou redelijk kleverig moeten zijn
- Schep het mengsel in een met bakpapier bekleede ovenschaal of bakblik en druk het wat aan
- Bak 15tal minuten aan 170°C tot het goudbruin begint te worden
- Haal het bakblik uit de oven en bestrooi het warme deeg met verhakselde chocolade zodat de chocolade smelt (zet indien nodig nog 1 minuut terug in de oven)
- Smeer de gesmolten chocolade uit met de achterkant van een lepel en laat alles afkoelen