vegan vanille wafeltjes

Vanillewafeltjes

Het recept van deze wafeltjes komt eigenlijk van Sustainable Family, uit hun boek Het Duurzame Gezin. Ik probeerde het recept een aantal keer een beetje aan te passen zodat ik kon doen alsof ik het had verzonnen, maar geen enkele alternatieve versie kon winnen van het origineel. Deze wafeltjes zijn stevig en niet al té zoet. Wij bakten deze wafeltjes op Iggy’s babyborrel en verjaardagen en iedereen was altijd super enthousiast. Het beslag voor deze wafeltjes kun je al op voorhand maken en in de koelkast bewaren zodat je ze enkel nog moet bakken om het wafelfeest te laten starten. Ze zijn ook koud lekker, perfect om mee te nemen naar de speeltuin of als traktatie op school.

Voor ongeveer 20 kleine wafeltjes:

  • 400 g plantaardige boter
  • 250 g speltbloem
  • 250 g haverbloem
  • 300 g niet-geraffineerde suiker of kokosbloesemsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/2 kl bakpoeder
  • 1 el vanillepuddingpoeder
  • 6 el chiazaad
  • 18 el water
  • 200 ml havermelk
  • snuifje zout
  1. Smelt de boter. Dit kan in een kookpot of in de microgolfoven.
  2. Neem de mengkom van de keukenmachine en doe hierin de bloem en de suiker.
  3. Voeg ook het bakpoeder toe en het vanillepuddingpoeder.
  4. Plaats de mengkom terug in de keukenmachine en laat ze draaien op lage snelheid. Gebruik het K-vormige menghulpstuk om het beslag te bereiden. Ofwel gebruik je je mixer met deeghaken.
  5. Meng 6 el chia onder 18 el water. Laat dit 10 min. staan tot het gezwollen is.
  6. Voeg het chiamengsel en 200 ml havermelk bij de bloem tot je een egaal beslag verkrijgt.
  7. Laat de machine een minuutje draaien en schenk er vervolgens voorzichtig de gesmolten boter bij.
  8. Laat de machine nog een minuut draaien, tot je het perfecte wafelbeslag krijgt. Voeg ook een snuifje zout toe.
  9. Stort het wafelbeslag in een schaal en zet het minstens een uur in de koelkast. Mag dus ook langer. Het beslag moet opstijven.
  10. Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand.
  11. Haal het veganistische beslag uit de koelkast en schep er met een eetlepel een balletje uit. Reken ongeveer 40 g beslag per wafel.
  12. Leg balletjes in het wafelijzer en bak ze tot goudbruine wafeltjes. Ik bakte ongeveer 4 minuten tot ze klaar waren. Gebruik een vork om de wafels uit het ijzer te halen.
  13. Een warm versgebakken wafeltje is onweerstaanbaar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *